No sound from left speaker when playing vinyl - help!

STEVE R

Wammer
Wammer
Oct 23, 2008
60
11
23
Nottingham
AKA
Steve
HiFi Trade?
  1. Yes
  2. No
This is driving me mad!
I have been setting up my new amp and I've run in to a problem. When I play vinyl there is no sound from the left speaker. When I play a CD it's fine. I have swapped round CD and phone inputs into the amp and it makes no difference and I have taken out all of the various interconnects and cables and started from scratch but I'm still left with same issue.
Any thoughts?
 
  • Like
Reactions: MVJ

leroyd

Wammer
Wammer
Apr 22, 2016
140
86
48
HiFi Trade?
  1. No
Check the 4 leads coming off the back of your cartridge. These are very fragile, so carefull
 
  • Like
Reactions: MVJ

MVJ

I'm an Entheogenic Type Ozric Tentacles Shpongler
Wammer Plus
Apr 9, 2020
11,603
22,345
198
Guiseley, Leeds,
AKA
Steve,
HiFi Trade?
  1. No
This is driving me mad!
I have been setting up my new amp and I've run in to a problem. When I play vinyl there is no sound from the left speaker. When I play a CD it's fine. I have swapped round CD and phone inputs into the amp and it makes no difference and I have taken out all of the various interconnects and cables and started from scratch but I'm still left with same issue.
Any thoughts?
Check your cartridge tags one might be loose ?

Not sure if one tag is loose if it will stop any signal at all getting thru or not?
 
Last edited:

Jazid

Wammer
Wammer Plus
Oct 13, 2009
4,469
1,068
193
London
AKA
James
HiFi Trade?
  1. No
Have you tried swapping phono l;eft and right leads into the amp and seeing if the problem moves to the right hand channel? If so its before the amp. That's a start.
 
  • Like
Reactions: audio_PHIL_e

audio_PHIL_e

audioPHILe
Wammer
Jul 21, 2020
10,604
1
7,118
163
The wrong planet
soundcloud.com
AKA
Phil
HiFi Trade?
  1. No
Have you tried swapping phono l;eft and right leads into the amp and seeing if the problem moves to the right hand channel? If so its before the amp. That's a start.
^ this ^ you need to know whether both phono plugs are delivering signal before you know which component to blame, You know the rh plug is delivering signal and that the RH dept of the amplifier is amplifying it. So if the LH plug delivers signal to the RH i/p it will get amplified (except it will come out of the wrong speaker), but you will know the problem is not at the cartridge end or on the way to the amplifier. You can double-check that the amplifier's LH dept is working OK by plugging the RH phono into it. If the LH plug is delivering no signal then you need to investigate the wiring from the cartridge onwards, maybe even test the cartridge itself by swopping the channels over.
 

Lurch

Piss-taker & Gobshite Par Excelle'nce
Wammer Plus
Sep 17, 2016
5,147
5,389
183
Chichester, W Sussex
AKA
John
HiFi Trade?
  1. No
Looking at your about info you have an SME 309, have you checked that the phono lead is properly seated in the arm base plug socket. If it is and the silence changes channel when you swap, the RCAs over as mentioned above, get a multimeter and check continuity between the plug and RCAs. Also if possible unscrew the cover on the RCA and check the integrity of the solder joints, plug aswell if possible.
 
  • Like
Reactions: bigrod and MF 1000

STEVE R

Wammer
Wammer
Oct 23, 2008
60
11
23
Nottingham
AKA
Steve
HiFi Trade?
  1. Yes
  2. No
Well, it looks like the problem is either the tonearm wiring or the cartridge itself. I guess the wiring is the most likely.
I'll just have to find a dealer who can help now!
Thanks for the advice.
 

The_Krell

Newbie
Wammer
Sep 13, 2022
119
81
28
HiFi Trade?
  1. No
Well, it looks like the problem is either the tonearm wiring or the cartridge itself. I guess the wiring is the most likely.
I'll just have to find a dealer who can help now!
Thanks for the advice.
try switching the cartridge wiring L to R this should then tell you if it's the cart or the arm wiring.
 
  • Like
Reactions: leroyd

Latest posts

Forum statistics

Threads
109,312
Messages
2,317,499
Members
69,452
Latest member
Archie0505